Bespiegeling standpunten politieke partijen
Politieke partijen anders dan puur lokaal, voor Bronckhorst GBB, conformeren zich aan de landelijke politiek en zullen/kunnen niet tegen het plaatsen van windmolens zijn. Er is verschil over het uitspreken van wat eerst, het voorwaardelijke. Dat zie je in andere gemeenten ook. Er zijn gemeenten die echt duidelijk zijn over het uitsluiten van gezondheidsrisico’s en accepteren de huidige stand van zaken (advies RIVM en normen) niet.
Ik denk niet dat mensen op een politieke partij stemmen enkel gebaseerd op het standpunt windmolens. Voor de tegen-windmolens-groepen is deze actie echter dienstbaar. Laat het maar duidelijk zijn.
Het punt in de hele discussie is dat gemeenten indirect gehouden zijn landelijk beleid uit te voeren en, als dat niet gebeurt, de provincie zal ingrijpen. Dit biedt bar weinig speelruimte.
De landelijke politiek blijft weg bij de harde noten. Wat je ook doet met zonnevelden en windmolens, het zal nooit de oplossing zijn. De energievraag gaat enkel groeien en dan kom je hoe dan ook op een andere, vele malen betere, vorm van opwek. Ondertussen is de deken aan zonnevelden opgemaakt en staan de molens fier te draaien als monumenten van achterhaald beleid.
De discussie over de meest efficiënte grootschalige opwek wordt doorgeschoven omdat het nog te omstreden is. Dit helder uitleggen helpt eigenlijk niemand omdat we met de korte termijn te maken hebben en dat is uitvoering geven aan landelijk beleid dus … “Zeg maar waar en hoeveel zonnevelden en windmolens je gaat plaatsen … doe je het niet dan wordt het voor je bepaald.”
Lokaal kun je enkel traineren en binnen beperkte mogelijkheden de schade aan de leefomgeving zien te beperken.
Dit is naar mijn mening het eerlijke verhaal.
Pieter Plass