Gevolgen van opwek met zon en wind

Op telegraaf.nl, 14 augustus 2023.

“Eigenaar zonnepanelen krijgt minder voordeel bij Vandebron”

De toegenomen hoeveelheid opwek met zonnepanelen zorgt voor een mismatch in vraag en aanbod. Zonnepanelen leveren uiteraard als de zon schijnt. Dat geldt vergelijkbaar bij opwek met wind, geen wind geen stroom, veel wind, teveel stroom. Het verbruik aan stroom correspondeert niet met de opwek. Door de toename in het aantal zonnepanelen ontstaat steeds vaker een probleem op het stroomnet. Energieleveranciers moeten daar wat mee wat consequenties heeft voor teruglevering. Het gaat meer en meer naar een situatie dat zonnepanelen op daken vooral renderen voor eigen stroomverbruik en het terugleveren minder doet. Die trend zal zich doorzetten.

Het idee dat mensen moeten worden opgevoed om vooral overdags het stroomverbruik te regelen, zoals de wasmachine aan te zetten en de elektrische auto op te laden, heeft weinig met de praktijk van doen.

De realiteit is dat de stroombehoefte enorm gaat toenemen en we nog steeds vooral oplossingen zoeken in het aandeel opwek met zon en wind.

Gaandeweg ontdekken we dan ook dat opwek met zon en wind voor nieuwe ‘problemen’ zorgt. Hoe dan ook,  dergelijke opwek kan niet zonder centrales die voor onze stroom kunnen zorgen als er geen zon of wind is. En ja, we willen niet dat die centrales op fossiele brandstof draaien. Ook nog een dingetje is de milieubelasting, cradle to cradle. ‘Schoon’ opwekken heeft ook een prijs voor het milieu.

Best lastig het gepuzzel.