Door wespendief gaan plannen voor windmolens in de vriezer

De wespendief, een vogelsoort waar u waarschijnlijk nog nooit van heeft gehoord, blijkt meer te vertellen te hebben dan zo’n beetje iedereen die zich uitspreekt over windmolens.

94 broedparen regeren over het gebied tussen Nijmegen en Zwolle. Waren deze stille hoeders van het land er niet geweest dan zouden plannen, uiteraard na het nodige gesputter van wij mensjes, waarschijnlijk gewoon zijn doorgegaan.

Ik wil u niet blij maken met een dode mus. Het opstellen van afwegingskaders voor windmolens en zonnevelden in onze regio gaat gewoon door. Eén ding kunnen we inmiddels met zekerheid stellen: niets is zeker. Links- of rechtsom zal er iets in de categorie energieopwekking worden bedacht waar u waarschijnlijk minder blij van zult worden.

Het is best bizar dat er wordt geluisterd naar argumenten om de leefomgeving van een vogel te beschermen, bescherming van de leefomgeving van ons mensen is blijkbaar een stuk ingewikkelder.

Maar dan toch … zo zie je maar … een vreemde vogel kan het verschil maken.

Per saldo hebben we het over uitstel. Beoogde plannen voor windmolens zijn hiermee moeilijker te realiseren.

Lees het persbericht ‘Nieuwe windmolens op de Veluwe tot 2030 niet realistisch blijkt uit verkenning‘.

Lees ook het bericht in de Gelderlander van 5 februari 2021.

Bron afbeelding: Gelderlander.nl.

Pieter Plass

PS
De afbeelding boven deze blog is van familie Van der Valk die ieder jaar bij mij in de tuin komt broeden. Ik heb ze nog niet gesproken over de molens trouwens.


Ontwikkelingen gaan snel. Op 8 februari 2021 in de Gelderlander al het nieuws: ‘Rheden sluit plaatsing windmolens niet uit, ondanks de wespendief‘.