Bronckhorst nieuwste toeristische attractie

Ik neem u even mee terug in de tijd, het zal ergens in Q4 zijn geweest van de vorige eeuw. Als klein jongetje ging ik wel eens op bezoek bij mijn oma die in het buitengebied van Vorden woonde. Op de woensdagmiddag kwam daar dan een groep fietsers langs, voor die tijd was dat nog redelijk uniek. Op mijn vraag aan oma waar gaan al die fietsers toch naar toe kreeg ik het volgende antwoord:

“Dit zijn mensen die de Achtkastelenroute van Vorden fietsen en die man voorop dat is de burgemeester. Hij vertelt iets bijzonders bij elk van de acht kastelen. In de zomerperiode doet hij dit elke woensdagmiddag. De fietsen van toen zagen er nog bijna allemaal hetzelfde uit, geen kekke kleuren, dito fietstassen, een stuur was nog gewoon een stuur, het enige verschil was een heren- of damesmodel.”

Heeft u een beeld? hou dit dan vast, toen was geluk nog heel gewoon … en Empo een fietsmerk.

Gezien de huidige ontwikkelingen in windmolenland en onze buurgemeenten die de molens aan de gemeentegrens planten probeer ik me voor te stellen hoe de wereld er in 2030 uit ziet.

De VVV van Bronckhorst heeft naast de oubollige Achtkastelenroute iets nieuws en hip namelijk ‘de Bronckhorster windmolenroute’. Geheel passend in deze tijd en kan het best verteerd worden met een elektrische fiets. Want ja, alle stroom is toch groen dus wat maakt het uit hupsakee de stekker er in toch… Of is die groene stroom toch niet zo groen en wordt deze mede gebruikt voor de vele data centers zodat ik nu middels met online navigatie de route kan fietsen met tussendoor irritante en nietszeggende reclameberichten over rectale zalf tegen zadelpijn.

Terwijl ik begin te fietsen lijkt me de online navigatie niet echt nodig, die molens zijn meer dan 200 meter hoog en kan ze allemaal al zien staan dus ik besluit maar van molen naar molen te fietsen. Echter, wat schets mijn verbazing, onze burgemeester fietst ook mee en wel op het nieuwste model elektrische fiets van het merk AGEM die draadloos is op te laden in de nabijheid van een windmolen. Maar ja dan moet je natuurlijk wel aan de rand van de gemeente wonen om hiervan gebruik te kunnen maken. “In de zware onderhandelingen met betrekking tot de afwegingskaders hebben we dit eruit weten te slepen” meldt de burgemeester trots.

Net als vroeger vertelt de burgemeester bij elk groepje windmolens over de bijzonderheden. “Kijk deze hier aan de Oude IJssel bij Doetinchem was een echte surprise-party. De Wethouder was meer dan blij verrast met de komst ervan. Die daar bij Doesburg hebben we maar laten gebeuren, was vroeger ons grondgebied maar ja dat hebben we lang geleden al weggegeven dusss … ben even de naam van het dorpje kwijt oh ja Drempt geloof ik. Ik tel minder dan 45-personen dus kunnen we wel koffie doen in Doesburg er is dan voor iedereen ook nog een plakje cake. We vervolgen de route langs de IJssel tot ik een digitaal Facebook porretje krijg opletten weer. En kijk daar in de verte hoe schattig die roterende rakkers erbij staan, wat denk jij 4-stuks op een akker, woordgrapje moet kunnen toch? Ik heb reeds genoeg gezien, het uitzicht op nog meer van hetzelfde stemt me somber en besluit de route maar niet af te maken. Kan het echter niet laten, om nog iets van de dag te maken fiets ik via kasteel Hackfort naar huis, de andere zeven staan binnenkort op het menu!

Soms droom ik over de toekomst maar van sommige dromen hoop ik dat ze nooit uitkomen.

De Kleiman